Dit schilderij gemaakt door J.J. Destree (1827-1888) heeft een originele voorstelling. Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is geschilderd vanaf de tuinzijde, met het zicht schuinsweg op de oostgevel. Het laat het paleis zien ten tijde van koningin Sophie (1818-1877), de eerste echtgenote van koning Willem III. Zij woonde hier het grootste deel van het jaar, na haar (geheim gehouden) scheiding van tafel en bed in 1851.
Destree schilderde het paleis met een heldere belichting, en vergrootte de ruimtelijke werking van het park door het diagonale zicht op het huis en de coulisachtige opbouw van de rododendronstruiken. In het park wandelt een in het wit geklede vrouw (wellicht de koningin?) met aan haar zijde een hondje.
Johannes Josephus Destree werd in 1827 geboren in Laeken bij Brussel. Hij woonde en werkte in Den Haag, en kreeg les van A. Schelfhout en B.J. van Hove. Vooral het werk van Andreas Schelfhout had veel invloed op dat van Destree. In romantische navolging van de grote meesters van de zeventiende eeuw werd Schelfhout befaamd om zijn knappe penseelvoering, zijn composities, en zijn fraaie luchtpartijen.
Destree streefde dit vakmanschap en deze stijl na, maar heeft nooit dezelfde bekendheid gekregen als zijn leermeester.
Net als Schelfhout trok Destree de vrije natuur in om studies te maken, die later in het atelier als geheugensteuntje werden gebruikt. Een schilderij dat later naar deze schetsen werd vervaardigd hoefde niet topografisch correct te zijn, maar kon een geïdealiseerde voorstelling laten zien die de natuur nog overtrof. Zoals vele negentiende-eeuwse kunstenaars reisde Destree graag naar Duitsland, en schilderde daar gezichten aan de Rijn. Enkele panoramische vergezichten van zijn hand kregen een goede ontvangst, zoals bijvoorbeeld het panorama aan de Duno bij Arnhem.
Kunstenaar J.J. Destree (1827-1888)
Titel Huis ten Bosch
Datering Geen
Signatuur Rechts onder : J.J. Destree
Techniek Olieverf op paneel
Maten 22 x 32 cm
Inventarisnummer JMD-S-023